dinsdag 13 januari 2015

VEGGIE VIBES Homemade lasagne #Haverpasta #Krachtvoeding


Ik ben verzot op de Italiaanse keuken. Ik hou van de kazen, de tomaten, de pasta, het genieten en de passie. Dit en meer kan je ook omschrijven in één woord: Lasagne!

Denk jij dan ook meteen aan junkfood en een overladen gevoel achteraf? Ja het klopt wel, de hoeveelheid bloem, eieren, sauzen en gehakt dat je in je lijf propt doen er weinig goed aan. Geloof me maar wanneer ik zeg dat het ook anders kan! Vergeet de zware kaas- en bolognesesaus. In de plaats krijg je versgemaakte rode pesto en twee natuurlijke ontstekingsremmers: courgette en champignons. Dit is hét ideale krachtvoer tegen de vele kwaaltjes in de winterperiode.

En zeg maar gerust "Oh My Oats" want de lasagnebladen worden gemaakt op basis van havermout. én - speciaal voor de recent veganistisch geworden Lieselotte - zonder ei! Dat pasta maken tijdrovend of moeilijk zou zijn is een fabeltje. Reken op twee keer een kwartiertje werk en je bent helemaal klaar om een gezonde pasta te eten. Kortom: in een hip en een knip tover je je keuken om tot La Bella Italia!

Wat heb je nodig (voor 2 personen)?

Lasagnevellen
- 100 gr havermeel
- 50 gr kikkererwtmeel
- zout
- 10 el water
- 3 el olijfolie

Pesto
- 3 geperste knoflookteentjes
- 5 el zonnebloempitten
- 50 gr basilicum
- 15 cl olijfolie
- 6 el parmezaan of edelgistvlokken
- zongedroogde tomaten (op gevoel)
- Peper en zout

Andere ingrediënten
- 1 courgette: in dunne schijfjes gesneden
- 1 fijngesnipperde ui
- 1 geperst knoflookteentje
- 250 gr fijngesneden champignons
- 2 dl groentebouillon
- Parmezaan of edelgistvlokken
- 2 el Havermeel


How to?

Lasagnevellen
- Meng het havermeel met de kikkererwtenmeel. Maak in het midden een putje en kieper hierin je water, olijfolie en zout
- Begin te mengen vanuit het putje en neem zo stapsgewijs al het meel mee op in het mengsel
- Kneden, kneden, kneden! Minstens 10 minuten
- Het deeg mag niet kleven en mag ook niet brokkelen. Indien het toch brokkelt moet je stapsgewijs water toevoegen. Indien het te hard kleeft moet je meer meel toevoegen.
- Zet het deeg minstens een uurtje in plastic folie in de ijskast
- Haal het deeg uit de ijskast en snij er stukje per stukje af. Rol de stukken door het pastamachine tot je mooie lasagnevellen krijgt. heb je geen pastamachine? Rol het dan uit met een deegroller.
- Laat de lasagnevellen minstens een uurtje drogen op een propere keukenhanddoek

Pesto
- Alles mixen in je food processor.
- Kruid met peper en zout

Overig
- Stoof de fijngesnipperde ui en knoflook aan. Voeg de champignons toe en laat even stoven
- Kruid met peper en zout
- Voeg de groentebouillon toe en laat enkele minuutjes pruttelen
- Stapel laagjesgewijs de champignons, lasagnevellen, pesto en courgetteschijfjes. Blijf dit herhalen.
- Bestrooi het geheel met geraspte parmezaan (of edelgistvlokken) en havermeel voor dat lekkere krokante korstje..
- Zet 30 minuutjes in een oven van 200°C